John Donne

Toen ik werd gevraagd mee te helpen aan de voorbereidingen van een boek met preken van John Donne (J.T. Bakker, In de schaduw van uw vleugelen. Preken van John Donne (Utrecht: Kok 2012)), had ik nog nooit van deze advocaat, dichter en Anglicaans priester gehoord. Vandaag lees ik over hem in de Volkskrant, in een interview met de schrijver Adam Price. Hij refereert aan John Donne (1572-1631) als dichter en citeert diens gedicht ‘Go and catch a falling star’. Een heel andere invalshoek! Overigens vond ik het bijzonder dat in de preken van Donne, ondanks veel tijdgebonden aspecten, zonder al te veel problemen vier eeuwen konden worden overbrugd.

Tussen de vrije jonge en bekeerde oudere John Donne zit een behoorlijk verschil. Twee portretten die ik op internet tegenkom laten dat mijns inziens ook heel mooi zien.

Omstreeks 1595

John Donne, naar een miniatuur van Isaac Oliver, ca. 1616

Omstreeks 1616

Over Klaas-Willem de Jong

Mijn naam is Klaas-Willem de Jong. Ik ben docent kerkrecht en opleidingscoördinator van de VU-PThU joint bachelor Theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit. Ik studeerde theologie in Kampen (1979-1985), in Boedapest (1987-1987) en promoveerde aan de VU (Amsterdam, 1996). Verder studeerde ik Nederlands Recht aan de Open Universiteit (2002-2010). Mijn afstudeerscriptie ging over de verhouding tussen kerkelijk recht en privaatrecht. Eerder was ik predikant in Oudega (SWF), Haarlemmermeer-Oostzijde (Rijsenhout), Oudshoorn-Ridderveld (Alphen a/d Rijn) en Leidsche Rijn (Utrecht). Nog steeds studeer ik graag. Ik wandel en fiets. Daarnaast heb ik als hobby treinen (groot en klein). Meer informatie op mijn website: www.kwdejong.nl en op de blog www.kerkenrecht.nl
Dit bericht is geplaatst in Overig. Bookmark de permalink.