Een bijzonder geschenk

Vanmorgen in de Palmzondagdienst stonden in de tweede helft de woorden van Jezus centraal, ‘Uw wil geschiede’. Jezus maakt zich in Getsemané los van zijn discipelen en geeft zich gaandeweg over aan de wil van zijn Vader.

Op de preek volgde een muzikaal intermezzo. Ik meende ‘Let it be’ van The Beatles te ontwaren, een seculier lied. Maar wat een bijzondere keuze. Het sluit in deze kernwoorden prachtig aan bij de kern van preek en verkondiging.

Later hoor ik dat het toch echt een ander nummer is. Een aantal akkoorden is echter gelijk aan die van ‘Let it be’. Thuis gekomen zoek ik de woorden op internet op. ‘Let it be’ vertelt het verhaal van een wijze vrouw, ‘Mother Mary’ die troostende woorden biedt: ‘When I find myself in times of trouble / Mother Mary comes to me / Speaking words of wisdom / Let it be / (…) / There will be an answer’. Ook andere zinsneden uit het lied openen zich als het ware naar de lezing van Jezus in Getsemané: ‘the broken hearted people’, ‘when the night is cloudy’ … .

Zo krijgt associatief, langs een onverwachte en onbedoelde weg, de thematiek van de preek een heel eigen kleur. Je kunt er eindeloos over nadenken, hoe zoiets tot stand komt. Het onbewuste? Of is dit een ingeving, een geschenk van God? Ik houd het maar op het laatste, een bijzonder geschenk.

Over Klaas-Willem de Jong

Mijn naam is Klaas-Willem de Jong. Ik ben docent kerkrecht en opleidingscoördinator van de VU-PThU joint bachelor Theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit. Ik studeerde theologie in Kampen (1979-1985), in Boedapest (1987-1987) en promoveerde aan de VU (Amsterdam, 1996). Verder studeerde ik Nederlands Recht aan de Open Universiteit (2002-2010). Mijn afstudeerscriptie ging over de verhouding tussen kerkelijk recht en privaatrecht. Eerder was ik predikant in Oudega (SWF), Haarlemmermeer-Oostzijde (Rijsenhout), Oudshoorn-Ridderveld (Alphen a/d Rijn) en Leidsche Rijn (Utrecht). Nog steeds studeer ik graag. Ik wandel en fiets. Daarnaast heb ik als hobby treinen (groot en klein). Meer informatie op mijn website: www.kwdejong.nl en op de blog www.kerkenrecht.nl
Dit bericht is geplaatst in Alles, Gemeente, Liturgie. Bookmark de permalink.